razvija zdrave navike…

Program školice sporta Moj vrtić je dečiji program vežbanja koji uči decu da zavole fizičku aktivnost i razviju zdrave životne navike.

Fizička aktivnost ima pozitivan učinak na razvoj – deca koja se od malena bave nekom sportskom aktivnošću, već u ranoj životnoj dobi razvijaju radne navike i samodisciplinu. Sa druge strane ima pozitivnu ulogu i u emocionalnom razvoju dece budući da olakšava i proces njihove socijalizacije.

sportski-vrtic-zdravo-dete-pozarevac-skolica-sporta-3-500

Program školice sporta Moj vrtić  sadrzi razlicito organizovane časove vežbanja, koji su prilagodjeni uzrastu od 1 do 7 godina, a na kojima se kroz igru razvijaju određene motoričke i kognitivne sposobnosti, vrši edukacija dece kao što su zdrava ishrana, higijena i važnost zdravog načina života što će posledično uticati i na smanjenje telesne težine dece, a samim tim i na prevenciju različitih oboljenja. Trening dece sprovodi se na mlađem uzrastu radi preusmeravanja energije i redukcije nesvrsishodnih oblika ponašanja, kao i radi ostvarivanja zajedničke pažnje kroz razvoj imitacije i funkcionalne igre. Na starijem uzrastu sprovodi se radi poboljšanja motoričkih, kondicionih i mentalnih sposobnosti.

Navike stečene od ranog detinjstva ostaju za čitav život i teško se menjaju.

Fizički aktivna deca će imati jače mišiće i kosti (što predstavlja 70% ukupne mase tela) što će sprečiti pojavu deformiteta, imaće bolji metabolizam i imunitet. Zato mi u našem vrtiću uspešno sprovodimo program školice sporta sa decom od najranijeg uzrasta, koji je primeren njihovom uzrastu i stepenu mentalnog sazrevanja. Tokom trajanja vežbi ubrzava se i stimuliše pravilno disanje, veće količine kiseonika se unose u organizam, ubrzava se rad srca i podstiče cirkulacija, pospešuje se rad mozga, povećava se imunitet i sprečava nastanak akutnih i hroničnih bolesti, sprečava se nastanak gojaznosti, razvijaju se skeletni mišići te se sprečava loše držanje i nastanak deformiteta kičmenog stuba, stopala… Redovna fizička aktivnost najbolji je čuvar zdravlja. Kroz ovaj program deca stiču i samopouzdanje, upoznaju prijatan osećaj uspeha i socijalizuju se. Deca se nauče pravim vrednostima i zdravom načinu života.

Svi časovi su podeljeni na 4 dela:

  1. Zagrevanje
  2. Utvrđivanje naučenog od prethodnog časa i razgovor o zdravim navikama
  3. Glavni deo koji podrazumeva podizanje fizicke kondicije i koncentracije uz poboljšavanje motorickih sposobnosti
  4. Opuštanje i rastezanje svih grupa mišića

Uloga i značaj fizičke aktivnosti u dečijem razvoju

Fizička aktivnost i redovne vežbe potstiču adaptaciju organizma na spoljne i unutrašnje stresove, na razvoj funkcije lokomotornog sistema, na porast kapaciteta kardiorespiratornog sistema, na razvoj kapaciteta srčanog mišića. Redovna fizička i sportska aktivnost vrlo povoljno utiče i na opšti metabolizam.

Fizicka aktivnost bitan je deo funkcionisanja svakog deteta, jer na taj nacin kod njih dolazi do smanjenja neproduktivne aktivnosti i hiperaktivnosti, povecanja pažnje, socijalizacije i spremnosti za učenje novih zadataka. Takode fizičkom aktivnošcu smanjuje se i reguliše destruktivno, agresivno i autoagresivno ponašanje. Svemu ovome treba dodati i značajne mentalno-hemijske dobiti, kao što su čvrsta volja, istrajnost, harmoničnost u odnosima, plemenitost, i drugo.

Ciljevi školice sporta

1) formirati zdravo, telesno dobro i skladno razvijeno dete, koje će slobodno i efikasno vladati svojom motorikom,

(2) omogućiti predškolskoj deci kvalitetno, sadržajno bavljenje fizičkim aktivnostima,

(3) podsticati razvoj fizičke i zdravstvene kulture radi čuvanja i unapređivanja svog zdravlja i zdravlja svoje okoline.